Illegala pengaflöden och dataintrång

På förekommen anledning undrar jag detta…

kan det förhålla sig på det viset att illegala pengaflöden kan fungera ungefär så här:

1.
någon eller några, som är i behov av pengar, eller tillhör en säkerhetstjänst, hackar en webbsida, utför ett bankrån (t.ex. ”Helikopterrånet”), e.dyl. Antingen på eget initiativ eller på uppdrag av ”Hjärnan bakom…”.

2.
det kommer in stora summor illegala pengar, någonstans ifrån, för att stödja en ”start-up”, t.ex. en presidentvalskampanj, en ny ”socialt medium”-plattform, ett ”nätcasino” i ett ”skatteparadis”, eller en ny ”delningsekonomi”-tjänst.

3.
denna ”start-up” växer ganska snart till ett multinationellt företag, som samlar miljontals gratisanvändare men likväl är människofientligt, relativt meningslöst och saknar kontaktuppgifter, såsom e-postadress eller telefonnummer

4.Adobe_data_breach_2013
ett dataintrång ”råkar” inträffa, t.ex. mot ”Adobe” 2013, då inte mindre än 153 miljoner konton hackades, med varje inehållande ID, användarnamn, e-postadress, krypterat lösenord och en lösenordsfras, utskriven i klartext.

Evony_data_breach_2016

Eller mot spelet ”Evony” 2016, då ”bara” 29 mljoner unika konton hackades, inkl. användarnamn, e-postadress, IP-adress, ”MD5-hashar” av lösenord.

myspace_data_breach_2008

Eller mot ”myspace” 2008, då nästan 360 miljoner konton hackades (!). I maj 2016 erbjöds de till salu. Det som såldes inkluderade e-postadresser, användarnamn och ”SHA1-hashar”, konverterade till gemener och utan ”salt”.

neopets_data_breach_2016

Eller mot ”neopets”, oklart vilket år men långt före år 2016, då hursomhelst känslig information om födelsedatum, kön och namn, liksom nästan 27 miljoner unika e-postadresser, lösenord och IP-adresser hackades, stals och lades ut till försäljning.

VK_data_breach_approx._2012

Eller mot den ryska sidan ”VK”, omkring år 2012, då nästan 100 miljoner konton, inkluderande namn, telefonnummer, e-postadresser och lösenord i klartext
hackades och såldes via en ”mörk” marknadsplats.

000webhost_data_breach_approx.March2015

Eller mot ”000webhost”, som omkring mars 2015 drabbades av ett omfattande dataintrång, som exponerade nästan femton miljoner användare. Datan, som inkluderade namn, e-postadresser och lösenord i klartext såldes innan sajten informerades i oktober. Eller så sades det i allafall. Enligt den officiella historien.

5.
dataintrången leder till att vissa personliga uppgifter hamnar i orätta händer, vilket leder till att illegala pengar genereras

6.
starta om från 1.

___________________________________________________________________________________

Vilket ansvar har då de multinationella företagen gentemot sina användare/medlemmar/kunder? Väldigt stort, enligt mig! Eftersom deras framgång sannolikt grundar sig på illegala pengar, enligt indicie-kedjan 1-6.

Vilken rätt har användaren, som registrerade ett konto i god tro om att företagen hade hög säkerhet, att begära skadestånd av dylika företag, för att de uppenbarligen har brustit i ”säkerheten” och vilken summa vore skälig att ange i en stämningsansökan, kanske grupptalan?

___________________________________________________________________________________
Allt detta sammantaget förklarar väl för mig hela existensen av tveksamma element som ”Dark web”, ”Dark net”, ”Silk road”- knarkhandelsplatsen, pedofili, ”Flashback”, ”TOR – webbläsaren”, ”Panama-papperen/-dokumenten/-härvan”, att få blir dömda för ekonomisk brottslighet, etc.

Och om man så vill, internationell droghandel, skatteflykt, krig och flyktingströmmar.

Det finns ett uttryck som lyder:
follow the money”, och jag tror faktiskt att det är precis SÅ enkelt.

Däremot försvårar ju de inblandade för någon utomstående, t.ex. Finansinspektionen eller Skatteverket, att kunna göra just det och det finns uppenbarligen anledning och incitament till det!

Vad som är hönan eller ägget här är fel frågeställning och utgångspunkt och överlåts åt andra att diskutera och dryfta.

Det väsentliga är att alla inblandade har ett personligt ansvar för att kedjan 1-6 tillåts att upprätthållas, åt ut och år in.

Det väsentliga är även att de inblandade och andra – betraktarna – behöver se kopplingen mellan orsak och dess potentiellt destruktiva verkan och ta ansvar för det! I syfte att förbättra världen, för allas bästa!

Och för allas lika värde, i praktiken, snarare än som idé och strävan..

Jag beskriver här djupgående korruption, på ”hög” och ”låg” nivå. Sådan korruption som i princip påverkar ALLA i hela världen. Mer eller mindre såklart men ändå.

Låg”, i avseendet: vad kan ett samhälle – folkstyre – värt namnet tillåta sig att acceptera i form av korruption, uppifrån och ned?

Hög”, i avseendet: vad får det för konsekvenser om de ”höga” i samhället själva är delaktiga i den genomruttna korruptionen och därför konsekvent ser mellan fingrarna på den eller inte straffas för den på något enda sätt?

Till hackarna

amatörer! Varför inte hellre – i studiesyfte, ingen uppmaning! – hacka de ytterst tveksamma företagen ”VISA” och ”Mastercard” på en gång eller några centralbanker, eller Fort Knox, så får ni ju tillgång till X antal kontohavare och pengar, i den mån de existerar annat än som ettor och nollor i ”cyberrymden”. Enkelt! Eller?

Men nejdå, någonting sådant kommer ju aldrig att ske och det hänger ihop med 1-6-kedjan längre upp. Som jag anser att alltfler borde ta och studera ingående! För att se hur saker och ting fungerar, eller kanske snarare inte fungerar, i en ”bra” värld.

Eftersom företag som ”VISA” och ”Mastercard” är involverade i den gigantiska pengasvindeln. Tro mig, det kommer att visa sig förre eller senare!

Jag menar: vem har gett de två, närmast monopolliknande företagen, demokratiskt mandat att vara sådana, vad gäller transaktioner av ”pengar”, medelst billiga plastkort, till en kostnad av ca 1 öre per styck?

Och att därutöver, via bankerna och deras goda minne, avkräva bankkunder avgifter för detta?

Vilken demokrati, värd namnet i blod och sten, har tillåtit det, med folkets stöd?

Annons

Om Ghost of Democracy

working for democracy day and night, year after year Ghost of Democracy - Bur-q-ua13 of Simeon's stem (13-24) provoker for the Society of Bur-q-ua - for everyone's equal value, against right rot BB - Bread and Bur-q-ua to the people
Detta inlägg publicerades i bankväsendet, korruption, politik, rättsröta, rättvisa, Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s